Tasarım Vizyonu Sanatla Gelişir Saba Proje AŞ
Tasarımın; hayatın her alanını ilgilendiren, onu kolay ve herkes için ulaşılabilir kılmayı amaçlayan bir hizmet olduğunu belirten İç Mimar Sabahat Altınışık ve Dr. İç Mimar Emre Seles, mimari çizgilerini detaylandırarak iç mimaride başarının tanımını yapıyor.
Kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık bölümünden birincilikle mezun oldum. O tarihten itibaren Ankara’da serbest iç mimarlık yapıyorum. Dr. İç Mimar Emre Seles ve İç Mimar Enes Zülfi Alp ile birlikte Saba Proje AŞ altında projeler üretiyoruz. Saba Proje olarak, 2016 tarihinden itibaren bu ekiple, başta Ankara’da olmak üzere birçok şehirde iç mimari ve mimari projeler üretmekteyiz.
Verdiğiniz hizmetler neler?
Şirketimiz kariyerine, ağırlıklı olarak ofis projeleri ile başlamıştır. Zaman içerisinde konut, kamusal ortak alan, kafe, restoran, mağaza gibi hayatın her alanını ilgilendiren mekânların tasarımına imza attık. Sadece tasarım hizmeti değil, bunun yanında şantiyelerde proje kontrolörlüğü hizmeti de vermekteyiz.
Sizce iç mimarlık ve iç mekân tasarımı lüks müdür?
Bu bizim en çok karşılaştığımız sorulardan biri. Lüks kavramı, zor ulaşılan, pahalı ve nadir bulunan bir şeye atfettiğiniz bir kavramdır. Oysaki tasarım, hayatın her alanını ilgilendiren, onu kolay ve herkes için ulaşılabilir kılmayı amaçlayan bir hizmettir. Bu hizmetin illaki zor ulaşılır ve pahalı olması gerekmez. Biz mimarlar olarak aslında insanların ev yaşamını, iş hayatlarını, sosyal yaşamlarını tasarlıyoruz. Bu nedenle, hayata dokunan ve kolaylaştırmayı amaçlayan çok önemli bir görevi yerine getiriyoruz. Bunun bilincinde olarak çalışıp, her detaya dikkat etmemiz gerekiyor. İç mimarlık sadece görsellikten ibaret değildir. Bu yüzden iç mimari tasarım lüks değil, bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Tasarım yeteneği nasıl gelişir? Okul her şeyi öğretiyor mu?
Okullarda teorik olarak mesleki alanda ve teknik olarak eğitim verilmektedir. Ben şahsi olarak bu eğitimlerin yerinde ve yeterli olduğunu düşünüyorum ama tabii ki iş tecrübesi, gerçek proje tecrübesi çok önemli. Mimari eğitimde en başta tasarım dili öğretiliyor. Bu çok önemli bir eğitimdir. Bununla birlikte tasarım yeteneği daha da gelişiyor. Burada önemli nokta tasarım görüsünü artırmaktır. Bunun için sadece teknik ve mesleki bilgi de yeterli değildir. Bunun sanatla, kültürle sürekli beslenmesi gerekir. Tecrübe ile de taçlanır.
Bir projeyi mimari açıdan başarılı kılan kıstaslar nelerdir?
Genel geçer olmaması, ihtiyaca özgün cevaplar verebilmesi, sürdürülebilir olması, kullanıcının hayatını kolaylaştırabilmesi, yaşamına geniş görüşlülük getirebilmesi, ulaşılabilir olması, hissedilebilir bir atmosfere sahip olması, dolayısıyla bir ruhu olması gerekir.
Projelerinizi nasıl hayata geçiriyorsunuz? Süreci anlatır mısınız?
Öncelikle kullanıcıların ihtiyacını, mekânı kullanım amacını ve beklentilerini öğreniyoruz. Bu doğrultuda tasarım yaklaşımımızı ortaya koyan bir ön proje sunuyoruz. İhtiyaçlar doğrultusunda gerekli değişiklikleri yaparak projeyi detaylandırıyoruz. Tüm bu çalışmaları iki boyutlu teknik çizimler ve üç boyutlu görsellerle destekliyoruz. Kullanıcının, nasıl bir mekâna sahip olacağını anlamasına yardımcı oluyoruz. Proje onayından sonra üretim çizimleri, detay çizimleri, malzeme seçimleri, metrajlar ve şantiye hazırlığına başlıyoruz. İmalattaki tüm süreci yakından takip edip işi eksiksiz bir şekilde tamamlıyoruz.
Saba Proje olarak nasıl bir tasarım anlayışına sahipsiniz?
Biz firma olarak modern, sürdürülebilir ve minimalist bir tasarım yaklaşımı benimsiyoruz. Bu çizgiyi de korumaya çalışıyoruz. Projenin geliştirilmesi ve detaylarının tasarlanma sürecine çok önem veriyoruz. Özellikle bu sürece yeteri kadar zaman ayırabilmek önceliğimiz.
İç mimari tasarımın geleceği için neler düşünüyorsunuz?
İç mimari tasarım dinamik bir meslek alanı. İhtiyaca, çevresel koşullara ya da güncel eğilimlere göre iç mekânlar değişebiliyor. Bu nedenle iç mimari tasarım ihtiyacı hep olacaktır. Bu ihtiyacı karşılamak için iç mimarlar olarak dünyadaki ve ülkemizdeki yenilikçi ürün ve malzeme bilgisine sahip olmamız ve bu bilgileri güncel tutmamız gerekiyor. Mekânsal çözüm gerektiren sorunlara, bilinenin ötesinde yenilikçi cevaplar aramak iç mimari tasarımı ileri taşıyacaktır.