Rahat ve Verimli Bir Ortam Yaratmak: Atölye 2A Mimarlık
Konut, otel, yeme içme mekânları, mağaza ve ofis tasarımlarıyla sektörde adından çokça söz ettiren Atölye 2A Mimarlık kurucularından İç Mimar Ali Aloş Çavdar ve Kemal Çavdar, Vadistanbul’un proje ve uygulamasının detaylarını aktarıyor.
fis projelendirmesi bir mimarın, diğer mekân düzenlemelerine göre daha özgürce çalışabildiği bir konudur.
İhtiyaç programı ve mekân kurgusu, yapılan faaliyete göre çok belirleyicidir; ancak tasarımın estetik ve görsel kısmı firmanın imajını yansıtacağı için, tasarımcının yaratıcılığına ihtiyaç duyar.
Çalışan insanların, yaşantılarının büyük bir bölümünü ofislerde geçirdikleri düşünüldüğünde, bu alanlarda bu duruma uygun şekilde bir tasarım planlaması yapılması gerekir. Ofislerde; iş, kişisel zevkler ve ilgi alanlarına göre tasarımlar yapılabilir. Kişilerin, ofis içerisinde kendilerini rahat hissetmeleri önemlidir.
Ofis projelendirmelerinde belirli bir konsepti çalışmak yerine, kişinin zevkine ve iş alanına göre farklı tasarımlar oluşturulabilir. Bunların yanında; yapılacak işin boyutuna, işveren talebine ve çalışan sayısına göre de çalışmalar yapılır.
Çalışanın rahatlığı ve verimliliği göz önüne alındığında; farklı dokunuşlar, ferah renkler ve ofis içerisinde konumlandırılan bitkiler bu konuda oldukça olumlu bir etki yaratacaktır. Çalışan memnuniyetinin günümüzde gittikçe önem kazanmasıyla, şirketlerin bu tarz değişiklikler yapmaya başlamasında gözle görülür bir artış bulunmaktadır.
Günlük hayatımızın, pandemi sürecinde aksasa da, neredeyse yarısını çalışma alanlarında geçiriyoruz. Bu zamanın bir kısmını da çalışma dışı faaliyetlerle değerlendiriyoruz. Dolayısıyla çalışma mekânları birçok diğer ihtiyacımızı da karşılayacak şekilde evrimleşti. Günümüz ofislerinde hobi alanları, dinlenme bölümleri, sosyalleşme mekânları yer alıyor, hatta ortak ofis kullanımları oldukça yaygınlaştı.
Vadistanbul’da, tasarlayıp uygulamasını üstlendiğimiz ofis, kullanıcılarının yoğun olarak hem projelendirme hem de uygulama sürecine katıldıkları bir çalışma oldu. Bu ortak çalışmanın faydasını işin sonunda hep birlikte gördük. Hem çalışma faaliyetlerini yerine getirdikleri hem de günlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri bu mekânda, kendilerini rahat hissetmelerini, verimli olabilmelerini, işin dışına çıkarak rahatlayabilmelerini sağlamaya çalıştık.
Yakından tanıdığımız işverenlerimizin estetik beğenilerini tatmin etmek, kendilerini evlerinde gibi algılamalarını sağlamak amacını taşıdık.
Kullanılan malzemelerin seçimleri, yapılan faaliyetin kalitesini ve düzeyini belirtmek açısından önemliydi. Bu nedenle doğal taş ve ahşap kullanıldı. Açık planlı çalışma alanlarının sessiz, rahat, kullanışlı ve gereken konforlu aydınlatma şartlarına uygun olmasına dikkate ettik.
Sürprizli, sanat eserleriyle donatılmış, yeteri kadar özel alana sahip olan bir çalışma mekânı oluşturduk.