Prof. Dr. Ali Oto Kalp Damar Hastalıklarında Ameliyatsız Tedaviler
Günümüzde girişimsel kardiyolojik yöntemler, kalp hastalıklarının tedavisinde hızla öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda ameliyatsız tedavisi yapılamayan pek çok kalp rahatsızlığı, operasyona gerek kalmadan hasta için konforlu bir şekilde tedavi edilebiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, kalp-damar hastalıklarının tedavisinde ameliyatsız yöntemler hakkında MAG Okurlarını bilgilendiriyor.
Kalp ve damar hastalıklarının ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında; kalp kapağı değişimleri, kalbi besleyen damarların tıkanma ve daralmalarında balon ve stentler yardımıyla damarların açılması, kalpteki deliklerin ameliyatsız kapatılması, aort damarının balonlaşmalarının ameliyatsız olarak tedavisi, kalp ritim bozukluklarının dondurma ya da yakma yöntemiyle kalıcı tedavisi, nedeni açıklanamayan bayılmaların kalbin sinirlerinin yakılması yolu ile tedavisi, dirençli hipertansiyonların böbrek damarlarının sinirlerinin yakılarak tedavisi, kalp pili uygulamaları (yavaş ritimlerin tedavisi, kalp yetmezliği pilleri, şok cihazları) akla ilk gelenlerdir.
Kalbi besleyen koroner damarlardaki darlıklar ve tıkanıklıklarla ilgili ameliyatsız tedavilerde gelişen teknolojinin de yardımıyla son yıllarda büyük ivme kazanılmıştır. Bu sayede ana damarlara müdahale, çoklu damar hastalıklarına müdahale ya da ileri derecede kireçli ve tam tıkalı damarlara müdahale mümkün hale gelmiştir. Bu arada ileri derecede kireçlenmiş damarlarda taş kırma ve yüksek hız döngülü matkap sistemleri bunlar arasında sayılabilir.
Günümüzde kalp kapak hastalıklarında TAVI (ameliyatsız aort kapağı değişimi), mitraclip, mitral ve triküspid kapak değişimleri başarı ile uygulanmaktadır.
Bunların yanında son yıllarda kalp ve damar hastalıklarının ilaçla tedavisinde de çok büyük ilerlemeler sağlandı. Özellikle kalp yetmezliği tedavisinde, kalp kası hastalıklarının tedavisinde, kan sulandırıcı tedavide ve kan yağlarını düşürücü tedavilerdeki gelişmelerle hastalara çok yararlı olma olasılığı arttı.
10 Yılda 10 Bin Girişimsel Kardiyoloji İşlemi
Memorial Ankara Hastanesinde yapılan girişimsel kardiyoloji işlemleri on bine ulaşmış durumdadır. Deneyimli ekibimizle son on yılda on bin kalbe dokunduğumuzu söyleyebiliriz. Ayrıca Memorial Ankara Hastanesinde kardiyoloji ekibi 7/24 hizmet vermekte ve kalp krizlerine de anında müdahale ederek, tıkanarak krize yol açan damarı anında açmaktadır.