Ortodontik Tedavide Şeffaf Plakların Yeri
Dişlerin düzeltilmesi işleminin her yaşta yapılabildiğini belirten Ortodonti Uzmanı Dr. Burhan Barin ortodontik tedavileri; şeffaf plaklar ile diş tellerinin karşılaştırmasına yer vererek MAG Okurları için anlatıyor.
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz? Uzmanlık alanınız nedir?
Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 2006 yılında mezun oldum. 2007-2014 yılları arasında Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalıştım. 2014 yılında Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı’nda (DUS) Türkiye sekizincisi oldum ve 2014-2019 yılları arasında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamlayarak Ortodonti Uzmanı unvanını aldım. 2017 yılında Invisalign sertifikasyonunu tamamlayarak şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi gerçekleştirmeye başladım. 2018 yılında Prof. Dr. Dirk Wiechmann tarafından verilen WIN sertifikasyon kursunu tamamlayarak, dişlerin iç yüzeylerine uygulanan Lingual ortodonti sisteminin uygulayıcısı oldum. Türk Ortodonti Derneği, Türk Aligner Derneği ve Türk Diş Hekimleri Birliği üyesiyim. Kendi kliniğimde hastalarıma hizmet vermekteyim. Hazel Lena ve Yaz isimli iki kız babasıyım. Mesleğim dışında kampçılık, doğa yürüyüşleri ve ölçekli maket – modelcilik ile ilgileniyorum.
Ortodonti nedir? Tedavi aşamaları nelerdir?
Ortodonti, birbirinden uyumsuz ve çapraşık olan dişlerin uyum ilişkilerini kontrol eden ve bu durumu önlemeye çalışan, tedavisini kusursuz bir şekilde yapmaya çalışan diş hekimliği branşının uzmanlık dalıdır. Ortodontik tedaviye başlarken genel ağız içi muayene işlemi sonrası dijital ağız içi tarayıcılar ile ağız içi kayıtlarınız üç boyutlu olarak bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar alındıktan sonra özel bir bilgisayar programı ile hastaya tedavisinin sonunda dişlerinin nasıl olacağının gösterildiği bir simülasyon oluşturulmaktadır. Bu simülasyon üzerinden tedavinin tüm aşamaları detaylı olarak hastalarımıza aktarılmakta ve tedavi planının onayı sonrasında tedavi süreci başlamaktadır.
Ortodontiye başlamanın yaşı var mıdır?
Ortodontik tedaviler ile dişlerin düzeltilmesi işlemi her yaşta yapılabilmekle beraber, alt ve üst çenelerin konumlarına bağlı bozukluk olduğu durumlarda erken dönemlerde tedavi önerilmektedir. Yaklaşık olarak yedi ila on üç yaşları arasında bireyin büyüme ve gelişimine göre yapılacak tedavi değişkenlik göstermektedir. Özetle; alt ve üst çenenin konumundaki probleme yönelik ortodontik tedavi gerekli ise, mutlaka erken dönemde yapılması önerilir; ancak dişsel bozukluklar, her yaşta ortodontik tedaviler ile düzeltilebilmektedir. Kesinlikle geç kaldım diye düşünmeyin, emin olun sizin için de tedavi seçeneği mutlaka vardır, çünkü herkes güzel bir gülüşü hak eder.
Diş teli ve şeffaf plak tedavisi profesyonel yaşamı nasıl etkiler?
Ortodontik tedavilerde genel olarak ağız içi konfor düşmektedir. Özellikle sabit teller ile yapılan tedavilerde hastalarımdan çokça şikayetler alabiliyordum. Örneğin; tel batması, braket kopması, fırçalama güçlüğü ve en önemlisi estetik açıdan görünür olması. Tüm bu nedenlerden dolayı son zamanlarda uygulanmaya başlanılan şeffaf plaklarla ortodontik tedaviler sayesinde bu gibi durumlarla karşılaşmam oldukça azaldı. Özellikle iş dünyasından kişilerin, tedavi süreçlerini oldukça rahat geçirdiklerini tecrübe ettim. Tedavi sürecinin ve sonuçlarının hastalarımın beklentilerini karşıladığını gördüğüm için tüm muayenelerde bu sistemi detaylı olarak anlatıyorum ve profesyonel yaşam üzerinde minimal bir etkiye sahip olduğu için hastalarıma tavsiye ediyorum.
Diş teli acıtır mı?
Diş telleri takılırken herhangi bir ağrı veya acı gerçekleşmediği için anestezi dahi uygulanmamaktadır. Ortalama kırk beş dakika içinde teller takılabilmektedir. Diş telleri takıldıktan sonra dişlerde oluşan gerilimlere bağlı olarak üç ila dört gün hafif hassasiyet olmakta ve bu hassasiyetler kendiliğinden geçmektedir. Bu durum tamamen normaldir. İlk etapta tellerin yanak içlerinde tahriş oluşturması mümkündür. Bu durum da geçici olmakla beraber aşırı tel batması durumlarında hekim tarafından verilen koruyucu mumlar ile kolaylıkla bu sorun giderilmektedir.
Diş teli ile şeffaf plakları karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?
Bu soruya şeffaf plakların avantajlarını anlatarak cevap vermek daha uygun olacaktır. Maddeler halinde kısaca şöyle özetleyebilirim:
• Şeffaf plak tedavilerinin en büyük avantajı; sosyal kaygılarınızı bir kenara bırakarak tedavi olduğunuz, dışarıdan anlaşılmadan da dişlerinizde düzelme elde edebilmenizdir. Dilediğiniz kadar gülebilirsiniz.
• Şeffaf plaklar diş fırçalarken ve yemek yerken çıkarılabildiği için, sabit tellere göre ağız hijyeni daha kolay sağlanmakta ve yemek yerken tellerin verebileceği rahatsızlıkların önüne geçilmektedir.
• Şeffaf plaklar istenildiği zaman çıkarılabildiği için, önemli toplantılarınızda ya da nişan, düğün, mezuniyet gibi özel günlerinizde plaklarınızı çıkararak tedaviye kısa süreyle ara verebilirsiniz.
• Şeffaf plakların en önemli özelliklerinden birisi de tedavi sonucunun hastalarımıza herhangi bir işlem gerçekleştirmeden gösterilebilmesine ve dişlerin alacağı son konumların üzerinde çeşitli değişiklikler yapılabilmesine imkân sağlamalarıdır.
Ortodontik tedavi sonrasında dişleri korumak için neler yapılmalı?
Ortodontik tedavi sonrası dişlerinizin eski haline dönmemesi için birtakım basit uygulamalar yapılmaktadır. Bu aşamaya pekiştirme aşaması denilmektedir. Pekiştirme amaçlı dişlerin arka kısmından geçen pasif sabit bir tel (lingual retainer) kullanılabildiği gibi, hastaların kendilerinin çıkarabildiği şeffaf plaklar da kullanılmaktadır. Bu dönemde kontroller ilk yıl altı ayda bir, sonraki yıllarda ise yılda bir kere yapılmaktadır.