Ortodontik Tedavide Konfor
Diş dizilimindeki düzensizlikleri tedavi edebilmek için kullanılan şeffaf plaklar hakkında merak edilenleri MAG Okurları için açıklayan Invisalign Sağlayıcı Ortodonti Uzmanı Dr. Ayça Aksoy Maho, ortodontide beklenen yeniliklere de değiniyor.
Şeffaf plak tedavisi nedir?
Şeffaf plak tedavisi hastalarımızın diş dizilimlerindeki düzensizlikleri, çapraşıklıkları, boşlukları ve bazı durumlarda çeneler arası düzensizlikleri teller ve braketler olmadan çözümleyebildiğimiz konforlu bir ortodontik tedavi sistemidir.
Şeffaf plak tedavisi için ilk muayenede neler yapılıyor?
İlk muayenede ağız içi ve dışı ortodontik muayene ve panoramik röntgen incelemesi yaparak, ağız içi tarayıcı ile aldığımız görüntüler üzerinden ortodontik problemleri anlatıyoruz. Ardından tedavi sonunda nasıl bir diş dizilimi ile karşılaşacaklarını hastalarımıza gösteriyoruz. Böylece karşılaşacakları yeni diş durumunu daha tedaviye başlamadan gözlerinde canlandırabilmelerini ve yapılacak tedavinin getireceği sonuçların daha anlaşılabilir olmasını sağlıyoruz.
Her yaşta hastaya şeffaf plak tedavisi uygulanabilir mi?
Dişlerinde tedaviyi engelleyecek bir durum bulunmadığı sürece süt ve daimî dişlerin birlikte diş dizisinde bulunduğu karışık dişlenme döneminden itibaren, yetişkin bireyler de dahil olmak üzere ortodontik tedavi uygulanabilecek her yaşta hastaya şeffaf plak tedavisi uygulayabiliyoruz.
Çocukların tedavisine ne zaman başlanmalıdır?
Çocukların ortodontik açıdan ilk muayenelerinin, altı yaş dişlerinin sürmesini takiben yedi ila sekiz yaşlarında yapılmasını istiyoruz ki bazı ortodontik problemlere erken müdahale edebilelim. Gerekirse koruyucu, önleyici ortodontik veya ortopedik tedavilerle erken yaşta tedaviye başlayabiliyoruz.
Şeffaf plak tedavisinin hastalarınızın ilgisini çekebilecek avantajlı noktaları nelerdir?
Öncelikli olarak braket ve tellerle yaptığımız geleneksel tedavilerde en önemli kurallarımızdan olan yeme-içme kısıtlamalarının ortadan kalkması hem hastalarımız hem de biz doktorlar için oldukça avantajlı bir durum oluşturuyor. Hastalarımız plaklarını çıkarıp diledikleri her şeyi yiyip içebiliyorlar. Hijyen açısından avantajları da oldukça fazla. Hastalarımızın tedavinin başından sonuna kadar aynı materyalle değil, belirli aralıklarla değiştirilebilen yeni ve temiz plaklarla tedavilerine devam etmesi oldukça avantajlı bir durum yaratıyor. Çocuk ve genç hastalarımızı da bu yaş gruplarının sıklıkla katıldığı spor aktiviteleri, takım sporları gibi durumlarda yaşanabilecek düşme, çarpma gibi aksiliklerde şeffaf plakların ağız içi dokulara zarar vermemesi avantajı sayesinde sıklıkla şeffaf plak tedavisine yönlendiriyoruz.
Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor ve hastalar sağlıklı dişlere tam olarak ne zaman kavuşuyor?
Tam olarak bir süre verilebilmesi için tam ortodontik muayene gerekli olmakla beraber, tedavi sürelerimiz ortalama olarak hastanın probleminin şiddeti, kemik durumu, yaşı gibi faktörlere bağlı olarak altı ila sekiz ay ile iki yıl arasında değişebilmektedir.
Şeffaf plak tedavisinde kontrole gelme sıklığı nedir?
Hastalarımızın ortodontik problemlerine bağlı olarak değişkenlik gösterse de genelde kontrol sürelerimiz dört ila altı haftada bir oluyor diyebiliriz. Tabii ki yurt dışı veya şehir dışı hastalarında dijital ortamda takiplerini gerçekleştirebildiğimiz uygulamalar sayesinde daha fazla plak teslimi yaparak kontrol aralıklarını daha uzun tutabiliyoruz.
Şeffaf plakların bakımı nasıl olmalıdır?
Şeffaf plakların bakımı aslında diş fırçalama rutini kadar kolay. Hastalarımız plaklarını çıkarıp dişlerini fırçalarken, plaklarını da aynı şekilde fırçalayarak temizleyebilirler. Bunun yanı sıra plaklar teslim edilirken hastalarımıza verdiğimiz temizleme kristalleri yardımıyla da plak temizliğini gerçekleştirebilirler.
Şeffaf plak tedavisini çocuklar için daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?
Çocuklar için tedaviyi bir oyun haline getiren, şeffaf plaklar üzerine yapıştırabildiğimiz eğlenceli ve renkli görsellere sahip olan, çocuklara özel tasarlanmış “Invisalign stickables” etiketler sayesinde tedavilerimiz daha keyifli hale geliyor.
Dijital ağız içi tarayıcılar ile geleneksel ağız içi ölçü alma yöntemi arasındaki başlıca farklılıklar nelerdir?
Geleneksel ölçü yöntemlerinde ölçü maddesinin hazırlanması, hastalarımızın ağız içerisine uygulanması ve alçı dökülerek modellerin hazır hale getirilmesi hem hasta hem de hekim için zaman ve konfor anlamında ağız içi tarayıcılara göre oldukça dezavantajlı. Geleneksel yöntemin hastaya uygulanması sırasında hastalarımızın yaşadığı konfor eksikliğini, dijital tarayıcıların, ağız içi görüntüleri almamızı sağlayan küçük başlıkları ve hızlı olmaları sayesinde ortadan kaldırabiliyoruz.
Ortodonti alanında bizi gelecekte hangi yenilikler ve teknolojiler bekliyor?
Her geçen gün daha da dijitale kayan dünyada aslında ortodonti alanı oldukça öncü sektörlerden. Yakın gelecekte üç boyutlu teknolojilerin artışıyla birlikte artık muayene aşamasından itibaren tamamen dijitalleşen, hastalarımız için daha konforlu ve planlama-üretim süreçlerinin daha da hızlanması ile daha hızlı tedavi süreçleri bizi bekliyor.