Ortodontide Şeffaf Plak Tedavisi
Şeffaf plakların kullanımı ile, çapraşık dişlerin düzgün sıralanmış bir hale getirilebileceğini ve kullanım kolaylığı sayesinde birçok hasta tarafından tercih edildiğini belirten Invisalign Sağlayıcı Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Özlem Sezgin Çınar, tedavinin uygulama aşamalarını ve dikkat edilmesi gerekenleri MAG Okurlarıyla paylaşıyor.
Ortodontik tedavi nedir?
Ortodontik tedavi; büyümekte olan veya erişkin bireylerin çene ve yüz yapılarının rehberliği ile dişlerin hareket ettirilerek konum bozukluklarının ve dişlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin düzeltildiği bir tedavidir.
Ortodontik tedavi ihtiyacının belirtileri nelerdir?
Yetişkin veya çocukların dişlerinde; çapraşıklık, eğrilik, önden veya arkadan sürmüş dişler, yanlış konumlanma, dişler arası boşluk gibi, kişiyi rahatsız eden bir görüntü varsa; çiğneme ve dişleri kapatmada zorlanma, çenelerin aşırı ilerde veya geride olduğu durumlar söz konusuysa; alt çene kapanırken yana doğru kayarak kapanıyorsa, ön dişler birbirini örtmüyor ve önde açık kapanış oluşuyorsa, damakta veya dil tarafında konumlanmış dişlerin varlığında sürmeyen diş varsa, çocuklarda parmak emme, tırnak yeme, ağız solunumu gibi durumlar yaşanıyorsa, tüm bunlar ortodontik tedaviye ihtiyaç olabileceği anlamına gelir. Kişinin bir ortodontiste muayene olmasında fayda olacaktır.
Şeffaf plak tedavisi nedir ve kimlere uygulanabilir? Bir yaş sınırlaması var mı?
Dijital ortodontik tedavi teknolojisi olan şeffaf plakların kullanımı ile çapraşık dişler düzgün sıralanmış bir hale getirilebiliyor. Diş çevre dokularının sağlıklı olması koşuluyla her bireye uygulanabilen şeffaf plak tedavisinde herhangi bir yaş sınırlaması bulunmuyor. Erişkin hastalara uygulanabildiği gibi çocuklarda da altı ya da yedi yaşından itibaren şeffaf plak tedavisi yapılabilir.
Hastanın implantı var ise şeffaf plak tedavisi olabilir mi? Daha önce dişlerinde bir işlem görmüş her hastada bu tedavi uygulanabilir mi?
Dental implantlar kemikle kaynaştıkları için doğal diş gibi kemik içerisinde hareket ettirilemez. Tedavide dental implant hareketsiz bırakılır ve kuvvet uygulanmaz ise herhangi bir sorun yaşanmadan implantlı hastalar da şeffaf plak tedavisi görebilir. Dişlerine daha önce dolgu ya da kanal tedavisi uygulanmış hastaların ise şeffaf plak tedavisi görmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Kişi şeffaf plak tedavisi olmaya karar verdiğinde ne yapması gerekiyor? Tedavi süreci nasıl başlıyor?
Tedaviye başlamadan önce tüm diş çürüklerinizin ve diş taşlarınızın temizlenmiş olması gerekir. Ağız sağılığınız tamamlandıktan sonra, dijital ağız içi ölçüleriniz ağız içi tarayıcı ile veya klasik yöntem olan silikon ölçü maddesi ile alınır. Ortodontistinizin hazırladığı tedavi planınız, ağız içi tarama kayıtlarınız, röntgenleriniz ve fotoğraflarınız; ilgili şeffaf plak firması ile paylaşıldıktan sonra sizin için özel olan dijital tedavi simülasyonu hazırlanarak ortodontistinizin onayına sunulur. Simülasyon, doktorunuz tarafından incelendikten sonra gerekli düzeltmeler yapılıp son tedavi simülasyonu onaylandıktan sonra da plaklar üretilmeye başlanır. Plaklar üç ila dört hafta içerisinde doktorunuza ulaşır.
Ağız içi ölçümleri için hangi dijital teknolojileri kullanıyorsunuz? Faydaları nelerdir?
Teknoloji her alanda olduğu gibi sağlık alanında da hızla gelişmektedir. Ben kliniğimde iTero üç boyutlu dijital ağız içi tarayıcısını kullanıyorum. Bu tip ağız içi tarayıcılarında klasik diş ölçüsü alınması sırasında yaşanılan mide bulantısı veya kusma gibi tepkilerin ortadan kaldırılması avantajı vardır. Ayrıca hata payı en aza indirgenir ve klasik yönteme göre daha doğru ölçü alınması sağlanır. Ölçüleriniz sanal ortamda plak üretici firmaya iletilmiş olacağından kargolama süresi yoktur ve zaman kaybedilmeden bilgiler ulaştırılmış olur. Ayrıca bu tarayıcının sonuç simülatörü programı sayesinde, tedavinin en başında dişlerinizin tedavi sonunda alacağı şekli öngörmek mümkündür. Hastalarımızın tedavi sonucunu en baştan görmesi, onlara tedavilerinde motivasyon sağlar.
Tedaviye başlamak için çocuklar ve yetişkinlerde en uygun yaş nedir?
Çocuklar için altı ya da yedi civarında mutlaka bir ortodontist muayenesi önermekteyiz. Tedavinin başlaması için en uygun yaşa ortodonti muayenesi sonucunda karar verilir. Süt dişleri ve kalıcı dişlerin bir arada bulunduğu karma dişlenme döneminde de bazı ortodontik müdahaleler yapmak olumlu sonuçlar elde etmemizi ve birçok problemin, artmadan çözümlenmiş olmasını sağlar. Erken dönemde ortodontik tedavinin gerekli olduğu hastalarımızda, tedavi için şeffaf plaklar da kullanılabilmektedir. Bu, faz 1 dediğimiz tedaviler genellikle altı ila on yaş arasında yapılmaktadır. Faz 1 tedavide diş kavsi genişletilir, sürecek olan dişlere boyutlarına uygun yer açılır ve ön kalıcı dişlerin düzgün sıralanmaları sağlanır. Böylece, tüm dişler sürdükten sonra yapılacak olan faz 2 tedavide, tedavi seçenekleri kısıtlanmaz, tedavinin daha kısa sürmesi sağlanmış olur. Faz 2 tedaviye ise genellikle on iki yaş civarında, tüm daimi dişler çıktıktan sonra başlanır. Erişkinler için ise; geleneksel tedavilerde de şeffaf plak tedavilerinde de yaş sınırlaması yoktur. Gülerken rahatsızlık duyan ve bugüne kadar diş teli takmak istemedikleri için ortodontik tedavisini ertelemiş olan hastalarımız, nerdeyse görünmez oldukları için şeffaf plak tedavisini tercih edebilir.
Şeffaf plak tedavisi, dişlerinde aşırı çapraşık olan hastalar için de kullanılabiliyor mu?
Aşırı çapraşıklığın bulunduğu hastalarda da şeffaf plak tedavileri ile güzel sonuçlar elde edebiliyoruz. Hatta çapraşıklık çok fazla olduğu için kalıcı diş çekimi planladığımız hastalarımızda da tel tedavisi yerine şeffaf plak tedavisi uygulayabiliyoruz.
Şeffaf plak tedavisinde hasta nelere dikkat etmelidir? Kısıtlamalar var mı?
Plakların; ortodontistinizin önerdiği sürede değiştirilmesi, vaktinden önce değiştirilmemesi gerekir. Günlük kullanım süresi yirmi ya da yirmi bir saatin altına düşmemelidir. Plaklar ağızda iken sıcak içeceklerin içilmemesi, yemek yenilmemesi gerekir. Plaklar ağızdan çıkarıldığında istediğinizi yiyip içebilirsiniz, yeme içme kısıtlaması yoktur.
Şeffaf plak tedavisinde kullanılan My Invisalign uygulaması hakkında bilgi verir misiniz? Doktor ve hastalar için hangi özellikler bulunuyor?
My Invisalign uygulaması; hastaların plak değişimlerinin zamanını hatırlatmak, plak takma sürelerini takip etmek, bu konuda doktorunu bilgilendirmek ve yaklaşan randevuları takip etmek için kullanılabiliyor. Ara aşama ilerleme fotoğraflarınızı doktorunuzla, ailenizle, arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz ve doktorunuz, gönderdiğiniz fotoğraflarınızdan nasıl ilerlediğinizi takip edebiliyor, size tedavinizin nasıl gittiği konusunda geri bildirimde bulunabiliyor.
Invisalign Sanal Bakım özelliği hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz? Hastalar tarafından yoğun olarak kullanılıyor mu?
Covid-19 salgını ile birlikte, sanal görüşmeler ve toplantılar hayatımıza girdi ve çok gerekli olmadığı sürece, yüz yüze görüşmeden bazı randevuların yapılabilmesi önem kazandı. My Invisalign uygulaması ile entegre olan Invisalign Sanal Bakım da ortodontistlerin, hastalarının şeffaf plak tedavilerini uzaktan takip edebilmelerine yardımcı olan bir özelliktir. My Invisalign uygulaması, hastaların mobil cihazlarından ilerleme fotoğrafları çekip yüklemelerini sağlar. Hasta her plak değişikliğinde fotoğraf gönderdiğinde doktoru, Invisalign Sanal Bakım sayfasından fotoğrafları inceleyerek tedavinin plana uygun ilerleyip ilerlemediğini kontrol eder ve hastasına gerekli talimatları verebilir. Tedavi ile ilgili konuların görüşülmesi için canlı bir etkileşim gerektiğinde Invisalign Sanal Bakım sayfasında hastayla bir video görüşmesi planlanabilir veya hastaya yüz yüze bir randevu oluşturması talimatı verilebilir. Hayatımız her geçen gün artan şekilde dijitalleşmeye devam ettikçe Sanal Bakım özelliği de gittikçe daha sık kullanılmaya başlanıyor.