Op. Dr. Serdar Başer Burun Estetiği
Daha çok yüz estetiği ile ilgili çalışmalarını sürdürerek kendi kliniğinde hastalarını kabul eden KBB Uzmanı Op. Dr. Serdar Başer, burun estetiği hakkında merak edilenleri ve operasyonun ilerleyişini MAG Okurlarıyla paylaşıyor.
Öncelikle kendinizden biraz bahsederek başlar mısınız? Eğitimleriniz ve uzmanlık alanlarınız neler?
1986 yılında Kayseri’de doğdum. 2012 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdim. 2018 yılında SBÜ Kocaeli Derince Eğitim Araştırma Hastanesinde KBB ve baş boyun cerrahisi ihtisasımı tamamladım. 2018 yılında Ulusal KBB yeterlilik belgemi aldım. Yaklaşık iki yıl Ankara Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesinde çalıştıktan sonra üç yıldır kendi muayenehanemde hizmet vermekteyim. Spesifik olarak yüz estetiği ile ilgili güncel literatürü takip ederek bu alanda çok sayıda seminer ve eğitime katıldım.
Burun estetiğinde yaş sınırı var mı?
Burun yapımızın önemli bir bölümünü oluşturan kıkırdak dokusunun gelişimi, burun estetiğinde oldukça önemlidir. Bu gelişimin tamamlandığı kadınlarda on yedi yaş, erkeklerde on sekiz yaş sonrası ameliyat önermekteyiz . Üst yaş sınırına gelince aslında bir yaş sınırlaması yok; ama yaş ilerledikçe cilt kalitesi (elastikiyet, incelik-kalınlık…) azalmaya, doku iyileşmesi yavaşlamaya başladığı için hastamıza bu konuda detaylı bilgi verip ortaklaşa aldığımız karar neticesinde yola devam ediyoruz.
Kemerli burun tedavisi için başvuran hastanıza hangi işlemleri uyguluyorsunuz?
Kemerli bir burun için öncelikli önerimiz burun estetiği operasyonudur. Ameliyat olma düşüncesi olmayan hastalarımızda, burun yapısının uygunluğuna bağlı olarak (kemerin yüksekliği, cilt kalınlığı…) dolgu önermekteyiz.
Operasyon süreci nasıl ilerliyor?
Ameliyat olmaya karar veren hastamızı; burun yapısını sağlık ve estetik yönden ayrıntılı değerlendirip, operasyon süreci ve sonrası hakkında detaylı bir şekilde bilgilendiriyoruz. Bu görüşmede hem hastamızın nefes alma problemi var ise ona yönelik yapılacak işlemleri anlatıyoruz hem de estetik olarak burnun şeklinin nasıl olacağını simülasyon yaparak planlıyoruz. Genellikle operasyon günü akşamında, düzenli kontrol muayenelerini planlayarak hastanede yatış gerekmeksizin taburcu ediyoruz.
İyileşme ne kadar sürede gerçekleşiyor ve bu zaman içerisinde neler yapmak, nelerden kaçınmak gerekir?
Tam bir iyileşme aslında hastanın yapısal özelliklerine göre (yaş, cilt kalınlığı, ek hastalık…) yaklaşık bir yılı kapsamaktadır. Ameliyattan üç gün sonra silikon tamponları alıyoruz.
Birinci haftada burun üzerindeki silikon ateli çıkarıp ten rengi bant yapıştırıyoruz. İki hafta sonra burun üzerindeki her şey alınmış oluyor. Çoğunlukla birinci hafta sonunda hastamız günlük rutinine dönüyor. Yara iyileşmesini olumsuz etkileyecek maddelerin, özellikle tütün kullanımının ameliyattan bir hafta önce bırakılmasını istiyoruz. İlk bir ay, deniz ve havuza girilmemesini ve ağır egzersiz yapılmamasını öneriyoruz. En çok sorulan soruların başında gelen gözlük kullanımı ile ilgili, ameliyat sonrası üçüncü ay itibarı ile gözlük kullanabileceği bilgisini veriyoruz.