© Copyright 2018 Mag Medya
blank
Başa Dön

Mimari ve Restorasyonda Yüksek Tecrübe No1 Mimarlık

Mimari ve Restorasyonda Yüksek Tecrübe No1 Mimarlık

İç mimarlık, restorasyon ve mimari tasarım alanlarındaki departmanları ve tecrübeli bir ekip ile hizmet veren No1 Mimarlık kurucu ortakları Gonca Çetinkaya ve Melike Ekşi; tarihî eser çalışmaları, villa tasarımları ve gelecek projelerini MAG Okurlarıyla paylaşıyor.

No1 Mimarlık’ın hikâyesinden bahseder misiniz?

Biz, on üç yıllık dostuz ve bu güçlü arkadaşlık bağımızı iş hayatına taşımaya karar vererek üç yıl önce No1 Mimarlık’ı kurduk. Ofisimize isim bulma sürecinde, dostluğumuzun başladığı yere atıfta bulunmak istedik. İlk tanıştığımız yer Mimarlar ve Han Tümertekin ofisiydi. O ofisin adresi de Kuruçeşme Günlük Çıkmazı No:1’di. Bu nedenle ofisimizin adını No1 koyduk.

Vizyonumuz ve misyonumuz; işlevsel, estetik ve uygulanabilir mekânlar yaratmak. Uygulama alanında sahip olduğumuz geniş tecrübeyle rakiplerimizden ayrışıyoruz. Projelerimizde estetik kaygıyı her zaman ön planda tutarken, aynı zamanda işlevsellik, sürdürülebilirlik ve uygulanabilirliği de en yüksek seviyede sağlamayı hedefliyoruz.

 Ofisiniz üç departmandan oluşuyor. Bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

İlk olarak, “İç Mimarlık” departmanımızdan bahsetmek isteriz, çünkü ağırlıklı olarak iç mimarlık hizmeti vermekteyiz. Bu departmanda iç mekân tasarımı, görselleştirme, uygulama projeleri ve mobilya detaylarının hazırlanması gibi işleri yapıyoruz. Ayrıca, anahtar teslim uygulama ve şantiye kontrolörlüğü hizmeti sunuyoruz. Kurumsal kimlik ve katalog tasarımlarımız da bu departmanın kapsamına giriyor.

İkinci olarak, “Restorasyon” departmanımız bulunuyor. Burada rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlıyoruz. Bunun içerisinde; malzeme analizleri, sanat tarihi raporları ve statik raporlar hazırlayıp, projelendirme sürecini toparlarken mekanik, elektrik, statik gibi teknik ekiplerin koordinasyonunu sağlıyoruz. Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar iş takibini yapıyor; eğer arkeolojik kalıntılar varsa, ilgili rölöve ve raporları hazırlıyoruz.

Son olarak, “Mimari Tasarım” departmanımızda mimari ruhsat projeleri, kütle tasarımı, cephe ve peyzaj görselleri üzerinde çalışıyoruz. Proje müellifliği ve işin takibini yapıyoruz. Özellikle tarihî yarım ada bölgesinde ruhsat projeleri yapmaktayız.

 

Eski eser restorasyonları tarihî dokuyu bozmamak adına biraz daha riskli bir nokta. Siz restorasyon projelerinizde nelere dikkat ediyorsunuz, nasıl bir süreç izliyorsunuz?

Eski eser restorasyonları, tarihî dokuyu korumak adına gerçekten hassas ve çok uzun bir süreç. Projelerimizde öncelikle üç boyutlu lazer taramalar ve drone çekimleri ile birlikte detaylı bir rölöve çalışması ve mevcut malzeme analizi yapıyoruz. Rölöve onayından sonra; eski haritaların araştırılması (Alman Mavileri, Pervitich gibi), kütüphanelerde eski fotoğraf arşivlerinin incelenmesi, projeye ait ilk çizimlerin araştırılması, sanat tarihi raporları ve eserle ilgili özgün donelerin toplanması sonrasında restitüsyon projemizi oluşturuyoruz. Restorasyon sürecinde de, eserin ihtiyacı olan en az müdahaleyi ve uygun malzemeleri kullanarak tarihî dokuya zarar vermemeye özen gösteriyoruz. Ayrıca, ilgili resmî kurullardan onay alarak süreci titizlikle yönetiyoruz.

 

On sekiz villadan oluşan Tuzla projenizi anlatabilir misiniz? Nasıl bir proje süreci geçirdiniz?

Tuzla’daki on sekiz villa projemizde iç mekân tasarımı, malzeme seçimleri, uygulama projeleri, detay projeleri ve şantiyede danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Proje sürecinde modern tasarım anlayışı ile ilerledik. Mutfak ve banyoların kullanışlı ve ferah olmasına özen gösterdik. Kapı, parke, seramik ve mobilya renklerinde soft tonlar tercih ederek her dokuya uyum sağladık. Seçilen tüm malzemeler için günümüz teknolojisi ile uyumlu, sektörün önde gelen markalarıyla çalıştık.

 

Her bir villayı özel olarak ele aldık; altı tekil villa ve on iki bitişik villa olmak üzere her plan tipi için özel çözümler geliştirdik. Hem işlevsellik hem de estetik açıdan yüksek standartları gözeterek, mekânları kullanıcılar için hem şık hem de kullanışlı hale getirdik. Haftalık şantiye kontrolleriyle projeyi titizlikle takip ettik.

 

Gelecek projelerinizde neler var?

Gelecek projelerimiz oldukça heyecan verici. Genellikle çalıştığımız projeler ya deniz manzaralı ya da orman manzaralı oluyor. Yaklaşık yüz dairelik ruhsat ve mimari tasarım projemiz var. Ayrıca, Eyüp’teki elli beş dairelik projemizin inşaatı başlayacak. İç mekân tasarımları ve şantiye kontrolleri yapılacak. Pendik’te otuz beş dairelik ada manzaralı şantiyemiz başladı. Burada da iç mekân tasarımları, detay çözümleri ve şantiye kontrolü yapılacak. Fatih’te iki adet eserin restorasyon projesine başlayacağız. Ayrıca, Riva Düşler Vadisi ve Tuzla’da villa projelerimiz bulunuyor.

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.