Esra Arat: Doğru Kreş Tercihinin Önemi
Gelişim sürecindeki çocukların olumlu kişilik özellikleri kazanabilmesi için kreş seçiminin öneminden bahseden Mutlu Adımlar Anaokulunun kurucusu Psikolog Esra Arat; MAG Business Okurlarına, doğru kreşi seçebilmeleri için dikkat etmeleri gereken unsurları anlatarak tavsiyelerde bulunuyor.
Kreş ve anaokulu açmak dışarıdan bakıldığında çok basit gibi görünen ama içine girdiğimizde profesyonellik gerektiren uygulamalardan oluşmaktadır. Yöneticilik becerileri, eğitim yaklaşımlarına vakıf olmak, bunların başında gelmektedir. Yaptığınız işin ne olduğunu bilmeniz, o işi geliştirebilmeniz için ön şarttır. Kreş açabilmenin yanı sıra uzun vadede ayakta kalabilme stratejisinin oluşturulmuş olması, basit görünen önemli bir konudur. İyi niyetle fakat amatörce açılan okullar ne yazık ki bir süre sonra hem açanı hem çalışanı hem de okulu seçen aileleri hüsrana uğratmaktadır.
Bir okul seçerken ailelerin göz önünde bulundurduğu unsurlara; eğitim yaklaşımı, güvenlik, sağlık, okul psikoloğunun bulunması, disiplin anlayışı, sorumluluk sahibi kadro ve tecrübeli, güler yüzlü, şefkatli, sevecen öğretmenler örnek gösterilebilir. Bunlar gibi olmazsa olmaz şartlar okulu açan kişilerce en baştan sağlanmalıdır.
Okul açma fikrinin doğuş sebepleri muhtemelen iyi niyetli olacaktır. Kendi çocuğuna kreş ararken bu fikrin doğmasıyla kreş açan kişiler ya da iş insanları ne yazık ki bir süre sonra yeterli donanımda olmadıklarını fark ettiklerinde en başta kendileri yıpranmakta, çalışanları mutsuz olmaktadır. Dolayısıyla zihinsel ve duygusal olarak çok önemli bir gelişim döneminde olan çocuklarımız da bu süreçten olumsuz etkilenmektedir.
Okul öncesi dönem, çocukluğun en önemli dönemidir. Zihinsel ve duygusal gelişimin yüzde yetmiş sekiz ila sekseninin tamamlandığı bu dönemde çocuklarımızın tecrübeli kişilerin bulunduğu kurumlarda eğitim almaları, gelişim süreçleri için çok önemlidir. Dünyada kullanılan geçerli yaklaşımları özümseyen ve uygulayabilen kurumlar geleceğimiz olan çocuklarımızın öz güvenli, mutlu, vicdanlı, merhametli, problem çözme kabiliyeti ve empati yeteneği gelişmiş olmasına yardım etmektedir.
Sadece fiziksel şartları sağlayabilmiş kurumlar ne yazık ki bu süreçte çocuklarımızın duygusal gelişimlerini sağlama konusunda bilinçsizce yetersiz kalmaktadır.
Günün büyük bir bölümünü okulda yaşıtları ve öğretmenleriyle geçiren çocuklarımızın huzurlu, güvenli bir ortamda olmaları, kendilerini ifade etme yeteneklerini geliştirebilmeleri için çok önemlidir ve bu sürecin olmazsa olmazıdır.
Okul içinde sürekli bir psikoloğun olması; öğretmenlerin gün içerisindeki yaklaşımlarında destek olmak, aileyi yönlendirebilmek ve birlikte hareket edebilmek açısından çok önemlidir. Okul, aile, çocuk birlikteliği; ortak dil, yaklaşım ve yaş gelişim süreçlerindeki krizlerin atlatılıp diğer yaşa sağlıklı geçebilmenin ön şartıdır. Yaş gelişim süreçlerini sağlıklı tamamlayan çocuklar bu süreci bilen, yönetebilen kurum ve ailelerle mutlu, sağlıklı bireyler olabilmenin yolunda ilerler. Hizmet içi eğitimden geçmiş tecrübeli sınıf liderleri çocukların problem çözme, empati yeteneği geliştirme, öz güvenli ve iç disiplin kazanmış bireyler olmalarında önemli rol oynar. Dünyada geçerli eğitim yaklaşımlarını bilen, sentezleyen ve uygulayan okullar gelişim akışını hızlandırır; çocuklarımızın, olabilecekleri en üst seviyeye gelmelerine yardımcı olabilir. Drama, satranç, müzik, jimnastik, seramik, yoga, İngilizce, bale gibi branş derslerle desteklenen gelişim süreci aynı zamanda zekâ gelişiminin birçok alt bölümüne hitap etmektedir ve tecrübeli eğitimciler tarafından uygulandığında inanılmaz farklar yaratmaktadır.