Doğru Reklam Markayı Yükseltir: Arkaworks
Eğitimden sağlığa, gıdadan inşaata birçok farklı sektördeki markaların reklam ve tanıtım işlerini üstlenen Arkaworks kurucusu Arda Karagözoğlu, marka bilinirliğinin ve müşteri etkileşiminin artırılmasının yollarını ve bunların önemini aktarıyor.
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz? Arkaworks nasıl kuruldu, amacı nedir?
Küçük yaşlarımdan itibaren her zaman resme, müziğe yani sanata büyük ilgi duydum. Lise yıllarımda ise bu ilgi alanlarımı dijital ortama adapte etmek için çalıştım. Aynı hayallerimi daha da profesyonel bir hale getirmek ve eğitimini alabilmek için Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Grafik Tasarım bölümüne kaydoldum; fakat bir süre sonra üniversite eğitimimi bırakma kararı aldım. Sanata ve reklam sektörüne zaten ilgi duyan bir insan olarak tam bu yıllarda hem ailemden hem de çevremdeki marka sahiplerinden sektör hakkındaki eksikleri öğrenmek, yeni bir girişimcilik hayali kurmama neden oldu ve bu eksikleri sanatsal ve profesyonel düzeyde karşılamak, 2013 yılında kurulan Arkaworks’ün temel ilkeleri haline geldi. Orijinal olmak, hem tasarımda hem de materyallerde en iyi olanı hedeflemek ve müşterilerimizle temasımızı hiç kopartmadan yürüttüğümüz işleri A’dan Z’ye takip etmek temel prensiplerimizdendir.
Arkaworks olarak çalışma alanlarınız neler? Verdiğiniz hizmetleri anlatır mısınız?
Arkaworks; eğitim, makine, seramik, sağlık, gıda, tarım, inşaat gibi hemen hemen her sektörden müşterisi bulunan ve bu markaların tüm reklam, tanıtım işlerini üstlenen butik bir reklam ajansıdır. Katalog tasarımları ve basım işlemleri, ilan tasarımları, fuar standı tasarımları ve kurulumları, web sitesi tasarımı, arama motoru pazarlamacılığı ve sosyal medya yönetimi gibi birçok dalda tam anlamıyla profesyonel hizmet vermektedir.
Sosyal medya ve prodüksiyonun markalar için önemi nedir?
Aslında sosyal medya başlı başına uzun soluklu konuşulacak bir konu ve her mecra gibi sosyal medyanın da artıları ve eksikleri mevcut; fakat uçsuz bucaksız bir hitap kitlesi olmasıyla birlikte neredeyse nokta atışı hedef kitle seçebiliyor olmak ve bu kitleden çok hızlı geri bildirimler alabilmek büyük bir operasyonel kolaylık sağlıyor ve doğru bilgiye ulaşmamıza yardımcı oluyor. Tabii ki bu mecrada yapılan paylaşımlarda amaca ulaşmak en büyük etkenlerden bir tanesi, çünkü bu içeriklerin hedef kitleyle buluştuğundaki etki, müşterilerin markaya olan tepkisini etkileyecektir. Bu yüzden “doğru içerik ve doğru kitle” ancak bize doğru tepki olarak dönebilecektir.
Marka algısı nasıl güçlendirilebilir?
Marka oluşturmak ve geliştirmek hemen hemen inşaat sürecine benzer. En baştan markayı iyi anlamalı, hedeflerini bilmeli ve sabırlı olmalısınız. Eğer markanızın temellerini yanlış atarsanız, sonrasında toparlamak neredeyse imkânsızdır. Sağlam temelli ve eklentilere açık olunmalıdır. Bu yapının içerisindeki en önemli rol ise markanın güven ilkesidir. Eğer marka, ürünlerini doğru betimlemezse yani olduğundan farklı gösterirse, kısa süreli bir satış artışı olabilir fakat devamı asla gelmeyecektir. Sağlam, güvenilir bir temelden sonra ise doğru enstrümanlar ile marka hedef kitlesine temas ederek, günden güne pozitif yönde yükselen bir grafiğe sahip olacaktır.
Müşteri etkileşimini arttırmak için neler yapmaktasınız?
Etkileşimi arttırmak için birçok reklam mecrası mevcuttur; fakat önemli olan, bu mecraların tamamını kullanmak değil. İdeal mecralarda ideal bütçe ile var olmak en önemli noktadır. Hem maddi olarak hem de veri kirliliğinin önüne geçebilmek oldukça önemlidir; ama en başta sosyal medya ve bazı yayın organları vazgeçilmez olanlardır diyebiliriz.
Kreatif fikirlerin sektördeki önemi nedir?
Gelişi güzel logolar, kampanya fikirleri, aceleyle çıkılmış ilanlar; bunlar sadece bir markayı var eder. Eğer tüm bunlar yaratıcı içerikler ise markanız milyonlarca içerik arasında parlayacak, organik olarak etkileşime girecek ve size, amacınıza uygun bir şekilde yeni müşteriler kazandıracaktır. n