Dik Dur Sağlıklı Kal Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı
“Günlük yaşamın yoğun temposu, masa başında geçirilen uzun saatler ve teknolojik cihazlarla vakit geçirme alışkanlığı; duruş bozukluklarının yaygınlaşmasına neden olmuştur. Bu durum beden ve zihin sağlığını olumsuz etkilediği gibi yaşam kalitesini de düşürebilmektedir.” şeklinde belirten Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, dik durmanın faydalarını anlatıyor.
Dik Durmanın Faydaları
İyi bir duruş, omurganın doğal kıvrımlarını destekler ve kaslara, eklemlere fazla yük binmesini engeller. Kambur duruş ya da öne eğilmek, omurgaya ekstra baskı uygular ve zamanla bel, boyun ve sırt ağrılarına neden olabilir. Bunun yanında baş ağrısı ve baş dönmesinin önemli bir kaynağı da boyun omurga sağlığının bozulmasıdır. Dik bir duruş, akciğerlerin tam kapasite ile çalışmasına olanak tanır. Kambur bir duruşta ise akciğerlerin solunum kapasitesi azalır ve bu da nefes almayı zorlaştırır. Dik durduğunuzda daha öz güvenli ve güçlü hissedersiniz. Çevreniz tarafından da bu şekilde algılanırsınız. Zihinsel sağlık üzerinde pozitif bir etkiye sahip olan bu duruş, stresle başa çıkmayı da kolaylaştırabilir.
Dik Durmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Öncelikle otururken veya ayakta dururken özellikle cihaz kullanımı sırasında duruşunuza dikkat etmelisiniz. Baş öne eğik duruştan kaçınarak boyun ve baş dik olmalı, cep telefonu veya bilgisayar ekranını daima göz hizanızda tutmalısınız. Otururken sırtınızı ve kalçalarınızın arkasını koltuğa yaslamalı, alçak ve sert yere oturmaktan, öne veya yanlara meyilli durmaktan kaçınmalısınız. Uzun süre aynı postürde kalmamalı, otuz ila elli adım atabileceğiniz molalar vermelisiniz. Postür egzersizlerinin yanı sıra yoga, pilates ve yüzme gibi sporlar omurga sağlığını destekler ve postürü düzeltir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve diğer besin maddelerini almak, kas ve kemik sağlığı için önemlidir. Kalsiyum ve D vitamini, magnezyum gibi kemik ve kas sağlığını destekleyen besinleri diyetinize dahil edin. Yeterli uyku ve sıvı dengesinin de sağlanması önemlidir.
Duruş bozukluğunun nedenleri arasında omurga eğriliği, kemik yapısal bozuklukları, osteoporoz (kemik erimesi), kas güçsüzlükleri, vitamin/mineral eksiklikleri gibi sağlık sorunları yer alabilir. Uzun süren ve dirençli ağrılarda, düzelmeyen kamburluk durumunda bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurulması önemli ve gereklidir.
Duruş Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Altta yatan yapısal nedene yönelik tedavinin yanı sıra tıbbi masaj, yüksek yoğunluklu lazer, elektroterapi, tetik nokta enjeksiyonları, fizyoterapist eşliğinde özel egzersizler ağrıları geçirmede ve dik duruşun tekrar elde edilmesinde fayda sağlayan başlıca tedavilerdir.
Sonuç
Dik durmak, fiziksel sağlığımızı korumanın en basit ama en etkili yollarından biridir. Doğru duruş, omurga sağlığını destekler, kas dengesini sağlar, nefes almayı kolaylaştırır ve öz güveninizi artırır. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek, duruşunuzu düzeltmek ve genel sağlık durumunuzu iyileştirmek mümkündür. Gerekli durumlarda hekiminize gecikmeden başvurmak önem taşımaktadır.