DE Yapı Tasarım Darıca’da Şık Proje
DE Yapı Tasarım İnşaat kurucu ortakları İç Mimar Derya Öztaş ve İnşaat Mühendisi Enes Öztaş, Gebze Darıca’da yenilikçi yaklaşımlar ve modern dokunuşlarla tamamladıkları villa projesinin detaylarını MAG Okurlarıyla paylaşıyor.
Öncelikle eğitim ve çalışma alanlarınıza da değinerek kendinizden bahseder misiniz?
DE Yapı Tasarım İnşaat; taahhüt, proje yönetimi, iç mimarlık, tasarım, dekorasyon ve renovasyon alanlarında faaliyet göstermek amacıyla; İnşaat Mühendisi Enes Öztaş ve İç Mimar Derya Öztaş tarafından kurulmuştur.
Gebze Darıca’da tamamladığınız projenizden genel hatlarıyla bahseder misiniz?
İlk aşamada ev sahibi ile görüş alışverişinde bulunarak evin ihtiyaçları ve kullanım alanlarını belirledik. 1520 m2 arsa alanı üzerine, ihtiyaçlarına yönelik 345 m2 inşaat alanı bulunan tripleks bir villa projesi çizdik. Ev sahipleri arasında Mimarlık bölümünden yeni mezun bir birey de olması dolayısıyla aynı dilden konuşabilmek ve fikirleşmek gerçekten çok keyifliydi. Bu, süreçte daha kolay yol almazı sağladı. Evin kaç odalı olacağı, kaç metrekare odalara ihtiyaçları olduğu ve diğer genel istekleri çok netti. Önceden beğenip kaydettikleri örnek görseller ile minimalist bir tasarım yaklaşımından yola çıkabileceğimizi belirledik. Onların zevklerini, yaşam tarzlarını anlayıp tasarım sürecimize başladık. Tasarım konseptimiz çerçevesinde işlevsel planımızı oluşturmaya başladık.
Tasarımımıza akıllı ev sistemini de entegre ettik. Evin tüm elektrik, su ve doğal gazını telefon uygulamasından kesebiliyoruz. Uzaktan evimizi koruma altına alabiliyoruz. Isıtmada; her mahallin ayrı ayrı kontrol edilebildiği bir sistem uyguladık. Soğutma sistemi olarak split klimalar kullandık. Güvenlik sistemimiz kapsamında ise; tüm arsa alanını ve bina cephelerini görecek şekilde güvenlik kameraları ve hareket sensörleri yerleştirildi. Bu sayede anlık bildirimler alarak kapsamlı bir güvenlik sistemi kurmuş olduk. Bunlara ek olarak peyzaj alanımız için otomatik sulama sistemiz mevcut. Bahçe sulaması ve evsel suyun kullanımı için arıtma sisteminden geçirerek kullanılabilen yağmur suyu toplama sistemi yapıldı.
İnşaat alanını nasıl değerlendirdiniz? Verimli alan planlaması hakkında bilgi verir misiniz?
İnşaat alanımız içerisinde tripleks bir ana yapımız mevcut. Buna ek olarak kış bahçesi, havuz, veranda, otopark, güvenlik kulübesi ve içinde su deposunun bulunduğu bir müştemilat yapısı bulunmakta. Bu tasarım sürecinde alanı verimli kullanmak adına detaylı bir planlama yapıldı. Projemizin hem tasarım değeri hem de fonksiyonel olması bizim için çok önemliydi. Tüm unsurlar ve ev sahibinin talepleri dikkatlice değerlendirildi.
Farklı odalar arasındaki geçişi ve mekânın genel akışını nasıl planladınız?
Üç katlı bir yaşam alanı olduğu için evin giriş katında kış bahçesine açılan bir salon, büyük bir ada mutfak, mutfak içinde gizli bir kiler alanı planlayarak tasarımımızda verimli alanlar sağlamış bulunduk. Giriş kat planına bir misafir banyosu ve bir misafir yatak odası da ekledik. Üst kat planına ise üç yatak odası, her yatak odasına kendi banyosunu ve ortak kullanıma açık bir çamaşır odası yerleştirdik. Sinema odası, sauna banyo ve tesisat odası gibi alanları evin eksi birinci katına konumlandırdık.
Mutfak gibi yüksek trafik alanlarında ergonomik tasarıma nasıl odaklandınız?
Mutfak metrekaremiz, hayalimizdeki ada mutfak yerleşimini uygulamaya çok müsaitti. Tezgâh kullanımı için geçiş mesafelerini yeterli ölçüde sağlayarak tam ortaya bir ada ünitesi ve buna entegre bir yemek masası konumlandırdık. Bu sayede hem depolama alanımızı arttırdık hem de mutfağımıza daha estetik bir görünüm kazandırdık.
Yatak odası gibi dinlenme alanlarında, rahatlık ve estetiği nasıl birleştirdiniz?
Yatak odalarında uzaktan kumandalı elektronik yataklar kullanıldı. Kullanıcının ihtiyacına göre düzenlenebilen mekanizmayla ister uyku, ister okuma, isterlerse de izleme modunda yerlerinden kalkmadan yatak kıvrımını düzenleyebilecekler.
Zemin ve duvar kaplamalarında hangi malzemeleri tercih ettiniz ve bu seçimler mekânda nasıl bir atmosfer yarattı?
Giriş katın tamamının zemininde; mat yüzeyli, büyük ebatlı seramik uygulaması yaptık. Yerden ısıtma sistemimiz mevcut olduğu için zeminde seramik kullanımı bizi hiç düşündürmedi. Üst katta bulunan yatak odaları ve kat koridorunda laminant parke uyguladık.
Duvarlara uyguladığımız açık renkli boya, konseptimizin gerektirdiği dinginliği sağladı. Tüm evin odalarının duvarlarını aynı renge boyayarak evin bütünlüğünü sağladığımızı düşünüyoruz. Bize göre bu yaklaşım, mekânlar arası akıcılığı sağlamaktadır. Nötr renklerin hâkim olduğu dekorasyon çizgimizde tek bir renk paleti sınırlarında kalmayı tercih ettik.
Mobilya ve dekorasyon seçimlerinde nasıl bir denge kurmayı amaçladınız?
Ev sahiplerinin tarafımıza gösterdiği örnek görseller arasından seçtiğimiz sade ve minimalist mobilyaları inceledikten sonra, oluşturmak istediğimiz dingin ev için dengeli bir seçim yaparak doğru parçaları bir araya getirdik. Özel imalat ile çalışılan mobilyalarımız ile huzur bulabilecekleri bir mekân oluşturmaya odaklandık.
Doğal ışık ve aydınlatma kullanımından da bahseder misiniz?
Doğal ışık kullanımına önem verdiğimiz projemizde mobilyalarda beyaz, ekru gibi düşük etkili renkler kullandık ki evdeki doğal unsurlarla uyum sağlasın. Evin tüm odalarında ve banyolarında bu tarzı devam ettirmeyi hedefledik. Bir odadan diğerine, temiz bir su akışı gibi düşünün…
Standartların dışında geniş açıklıklı pencereler kullandık. Banyolarda bile doğal ışığı maksimum kullanabilmek için, buraya yüksek pencereler yerleştirdik ve tripleks merdiven kovasına da büyük bir pencere yerleştirerek doğal ışığı evin girişine doğru olabildiğince almayı hedefledik. Merdiven basamak aralarındaki boşluklu yapı sayesinde bu isteğimizi sağlamış olduk.
Bu projenizdeki kişisel dokunuşlarınızı nasıl tanımlarsınız?
Bu projemizin finaline doğru hareketli ve sabit mobilya montajları tamamlandıktan sonra son dokunuşları yapmak üzere evin tamamını dekoratif objeler ile donatmak için mekânın kimliğine uygun objeler seçmeye gittim.
Doğal renk ve dokularda ürünler seçmeye dikkat ettim ve kış bahçesinde bulunan şöminenin üzerindeki boşluğa bir seri kanvas yağlı boya tablo çalışması yaptım, her şeyi eve getirip özenle yerlerine yerleştirmek bu işin en keyifli kısmıydı.