Çocuk Fakültesi
Çocukların büyümeden önce meslek seçimlerine yardımcı olan Çocuk Fakültesinin kurucusu Esra Özge Aktürk, gayelerini ve vizyonunu MAG Okurlarıyla paylaşıyor.
Çocukların büyüyünce değil, büyümeden ne olacaklarına karar vermelerinde yardımcı olan bir eğitim platformunuz bulunuyor: Çocuk Fakültesi. Bunun hakkında bilgi verir misiniz? Gayeniz, vizyonunuz nedir?
Ben mesleğimi on iki yaşında buldum. Tanışıp hayat hikâyesini dinlediğim birçok farklı insan için de on iki yaş; aslında mesleğinin ne olacağını, içindeki potansiyeli çıkarmak için uğraşmış oldukları yaşmış. Benim bir teorim var ki, on iki yaşına kadar hepimizin potansiyel mesleği kendini gösterir fakat bu konuda herhangi bir eğitim şansımız olmadığı için eğitimlerimiz; okul ve sınav başarılarımız, çevremiz bizi nereye sürüklerse oraya doğru evriliyor ve üniversiteden mezun oluyoruz. Benim gibi az sayıda insan ise bir şekilde sevdiği mesleği keşfetmiş ve seçmiş oluyor. Düşünürseniz pek çok insan mezun olduğu bölümün işini yapmıyor. İşte bu yüzden bizim misyonumuz; çocukların meslek eğitimleri alarak sevdikleri meslekleri bulmaları ve deneyimlemeleri, çocukların yönettiği bir iş dünyası kurmak. Hayalimiz de, eğitim sistemine yeni bir bakış açısı kazandırmak ve her çocuğun içindeki potansiyeli bulabilmesini sağlayacak farklı alanları meslekler üzerinden anlatmak. Her çocuk aynı değil diyoruz ama nihayetinde çocuklara eğitim alanında hep aynı şıkları sunuyoruz. O zaman bu kadar farklı çocuğun, içindeki farklı potansiyeli nasıl keşfedeceğiz? Biz diyoruz ki, çocuklar; bilgiyi ihtiyaç duyarsa özümser ve çocuğunuz matematiği sevmiyorsa, matematiği nerede kullanacağını öğrensin ve matematikle ilişkisini de düzeltsin. Örneğin; Mimarlık Fakültesi eğitimlerimizde çocuklar sanatla matematiği birleştirerek binalar, yaşam alanları tasarlıyor. Uzay Bilimleri Fakültemizde yörüngelerin hesaplamasını yaparken, yıldızların konumunu bulurken ya da daha ileri gidip hangi yıldızı hangi tarihte göreceğimizi matematiği kullanarak hesaplıyorlar. Bunları yaparken sadece bir öğrenci konumunda kalmıyorlar, bu bilgileri o mesleği yapmak için öğreniyorlar. Bu da çocukların gelecekte ne olmak istediklerine deneyerek karar vermelerine ve sevdikleri mesleği küçük yaşta bulmalarına destek oluyor.
Çocuk Fakültesinde hangi bölümleriniz bulunuyor?
Yedi fakültemiz var. Yeni fakülteler ve içerikler de eklenmeye devam ediyor. Üye olup aboneliğinizi başlattıktan sonra tüm içeriklerimizden faydalanabilirsiniz. Şu an için fakültelerimiz: Avukatlar Fakültesi, Animasyon ve Çizgi Film Fakültesi, Mimarlar Fakültesi, Uzay Bilimleri Fakültesi, Sinema ve Televizyon Fakültesi, Girişimcilik Fakültesi, Bilgisayar Fakültesi…
Aileler fakültelerimizin kazanımlarını da www.cocukfakultesi.com sitemiz üzerinden inceleyebilirler. Dekanlarımız, Türkiye’de alanında çok başarılı, tanınmış isimler. Uzay Bilimleri Fakültesi dekanımız Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız; Animasyon ve Çizgi Film Fakültesi dekanımız Kral Şakir çizgi filmi yapımcısı Varol Yaşaroğlu; Mimarlar Fakültesi dekanı Yüksek Mimar Ayşegül Akgül; Avukatlar Fakültesi dekanı Ucim Türkiye Hukuk Koordinatörü Av. Yeşim Aydın; Sinema ve Televizyon Fakültesi dekanı Esra Özge Aktürk; Girişimcilik Fakültesi dekanımız Türkiye’den dünyaya başarıları ile ün salmış sevgili Şöhret Pakiş; Bilgisayar Fakültesi dekanımız da Cem Say.
Çocuk Fakültesinde kayıttan mezuniyete süreç nasıl işliyor?
Çocuklar sitemiz üzerinden abone olduktan sonra diledikleri meslek fakültesine ait videoları izliyor. Her fakülte dört kurdan oluşuyor ve her bir kurun sonunda eğlenceli vize sorularını cevaplayarak bir sonraki kura geçiş yapıyorlar. Her kuru tamamladıklarında farklı ünvanlar kazanıyorlar. Ünvanlarımız; öğretim görevlisi, master class, doçent, profesör olarak ilerliyor. Meslek fakültelerinin tüm videolarını izleyip görevleri tamamlayan çocuklar her meslek için ayrı çocuk profesör ünvanını kazanıyor ve iş dünyası bölümümüzde çalışmaya başlıyorlar. Planlarımız arasında, yakın zamanda profesör çocuklarımızla buluşmalar düzenlemek de var.