Bir Projeden Maksimum Verim Almak
Kendi adıyla kurduğu firmasında, mimari ve iç mimaride prestijli özel konut projelerini onlara farklılık katarak hayata geçiren Sinem Necipoğlu, mimarlıktaki püf noktalarını geçmiş tasarımlarından ve ünlü mimarilerden örnekler vererek MAG Okurları için anlatıyor…
Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz?
Sekiz yıldır mimarlık sektöründe faaliyet gösteriyorum. Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık bölümünden 2014 yılında mezun oldum. Sonrasında, İstanbul’un önde gelen firmalarının yüksek konutlu yapılarında şantiye uygulama ve denetiminde görev aldım. 2018 yılında projelendirme ve tasarımını üstlendiğim kentsel dönüşüm projeleri ile kendi adımı taşıyan Sinem Necipoğlu Mimarlık tasarım ofisini kurdum. Mimari ve iç mimari olarak, prestijli özel konut projelerine farklılık katıyoruz, tasarımların hayata geçirilmesindeki gerçeklik ve ulaşılabilirlik unsurunu önemseyerek yeni projelere imza atmaya devam ediyoruz.
Bir mimar hangi yeteneklere sahip olmalı?
Mimarlık olarak genellemek yerine, profesyonel bağlamda ekibe katılacak kişi ve mesleğini önemseyen bir bireyin benzer özellikte olması gerekiyor. Yüksek enerjisi ile insan ilişkilerini kuvvetli tutmak ve sürdürülebilirlik, donanım sahibi olmak ve yetinmemek, bilgilerle güçlenmek gerekir. Ayrıca mimarlıkta detayların ve bitişlerin önemli olduğunu unutmamak, her teknik bilgi ile fark yaratmanın hazzına varmak önemlidir. Başarı, tecrübeler ile başa çıkıp ders alındığında kendiliğinden gelecektir.
Küçük bir alanı daha geniş ve ferah göstermek için neler yapılmalı?
Doğal ışığı en üst düzeye çıkarın ve mekânı geniş gösteren açık renkler tercih edin. Aynaların yansıması ile derinlik algısı yaratıp ürün seçimlerinde minimalist ilkesini baz alın, ton seçimlerinizi ise sıcaklıktan yana kullanın. Renk tercihleriniz enerjinizi belirlerken özellikle ürünlerin fonksiyonelliğini atlamamak gerekir.
Dünyada sizi en çok etkileyen mimari yapılardan birini anlatır mısınız? Sizde uyandırdığı hisler neler?
Paris’te bulunan Saint-Jacques Kulesi; dönemin koşulları ve gotik Roma döneminin karması olarak ortaya çıkan mimari ile birlikte, çarpıcı vitray ve heykelciğe sahip. Son seyahatimde sabahın erken saatlerinde veya alacakaranlıkta, karşısında kahve içerken aşağıdan gelen dramatik kulenin muhteşem manzaralarını izlemek, o dönemin inşasını düşünmek oldukça etkileyiciydi.
Bir projede sınırları zorlamak nedir? Geçmişten örnek vererek anlatır mısınız?
Sınırlarını optimum performansa dayalı zorlayan bir kişinin, neyi ne kadar zorlayıp başarılı kılması gerektiği konusunda farkındalığı artar ve bu, kendini tanımanın önemli bir adımıdır. Yapmış olduğumuz herhangi bir tasarımda veya çözüm odaklı bir yaklaşımda işten aldığımız tatmini maksimum seviyeye çıkartmak için bunu yaparız. İlgili projede bazen başarısız olsak dahi tekrar denemenin gücünü kullanmak ve süreci doğru yönetmek kendi sınırlarımı zorlamaktır.