Archita Design & Ideas Loft Dairelerde Tasarım İncelikleri
Archita Design & Ideas kurucusu İç Mimar Tanju Apaydın; loft daire tasarımlarında nasıl ilerlenmesi gerektiğini, bu dairelerin özelliklerine ve geçmişine de değinerek MAG Okurları için anlatıyor…
Loft daire nedir? Loft tarzını yansıtan özelliklerden bahseder misiniz?
Loft daire; terk edilmiş, eski fabrika ya da depo yapılarının dönüşümüyle ortaya çıkmış yüksek tavanlı, genellikle geniş bir asma kata sahip daire tiplerine denir. İç mekânda fazla duvar bölüntüsü içermemesinden dolayı doğru tasarlandığı takdirde çok kullanışlı ve içinde birçok aktiviteyi barındıran yapılar haline dönüşebilirler. Bu tip dairelerin oldukça geniş bir yaşam alanı sunmaları iş ve ev hayatını birlikte yürütenler tarafından daha çok tercih edilmelerine neden olmaktadır. 1970’li yıllarda konut ihtiyacının artması sonucu Amerika’da endüstriyel kullanım için tasarlanmış eski fabrika veya depo gibi yerlerden dönüşen yaşam alanları olarak ortaya çıkan loft daireler, şehir yaşantısından uzaklaşmadan yapıya yeni bir kimlik kazandırılması sonucu farklı bir hayat deneyimi sunar. Geniş pencereler, yüksek tavanlar ve asma kat, bu tip yapıların en belirgin özelliklerindendir.
Loft dairelerde asma kat tasarlarken nelere dikkat ediyorsunuz?
Genellikle bu tip daireler giriş kat ve asma kat olmak üzere temelde iki bölümden oluşmaktadır. Alt kat, yaşam ve iş alanı olarak düşünülürken; çelik konstrüksiyonla çıkılan asma kat da yatak odası ve giyinme bölümü olarak tasarlanmaktadır. İş alanını ev yaşamıyla birleştirmek isteyen sanatçılar, giriş kattaki yaşam alanını atölye olarak da kullandıklarından asma katlar daha çok dinlenme amaçlı özel alanlar olarak tercih edilmektedir. Tavan yüksekliğinin müsaade ettiği ölçüde merdivenle çıkılan asma katlar, tesisatlarında kolay işlenebilir olması ve endüstriyel görsellikleriyle loft dairelerin şeffaf tasarımlarını ön plana çıkartmaktadır. Yatak odasının mahremiyetini korumak, bu alanı kafanızı dinlemek ve rahatlamak için kullanmak istiyor ancak odayı eşya kalabalığı ile sıkıştırmak istemiyorsanız asma kat tam da bu amaçla eklenmesi gereken bir yaşam alanı haline geliyor.
Loft dairelerde vurgu nereye yapılmalı? Akustik ve aydınlatmayı nasıl yapıyorsunuz?
Loft dairelerin endüstriyel tarzının yanı sıra cezbedici özelliklerinden biri de mekân bünyesinde dikey olarak dekorasyon yapabilme ve genişleyebilme imkânı vermeleridir. Dairelerde, çıplak kolon ve kirişlere ek olarak açıktaki tesisat boruları ve büyük havalandırma boruları da görmek mümkündür. Ahşap, brüt beton ve kendini büyük pencereler olarak gösteren camlar, loft daireleri oluşturan karakteristik malzemeler olarak ön plana çıkmaktadırlar. Yapının doğal dokusunu bozmadan bu unsurları koruyarak tasarımla bütünleştirmek, atmosferin vurgusunu daha da çok arttırmaktadır. Burada asıl amaç açık alan hissini öncelik olarak tutmaktır. Açık planlanması ile ön planda olan bu dairelerde akustik büyük bir sorundur. Bu problemi önlemenin en iyi yolu, ses emici özelliği olan tekstil tipi malzemeleri tercih etmektir. Kalın kumaşlar ile döşemeli ahşap mobilyalar, kanepenin üzerine seçeceğiniz bir battaniye, zeminde kullanacağınız parça halılar iç mekânın akustik problemini çözmenize yardımcı olacaktır. Merkezi sanayi bölgelerindeki ticari binalar savaş sonrası yıllarda konutlara dönüştürülmüştür. Hard loft diye tabir ettiğimiz bu tarz daha önce başka amaçlarda kullanıldığı anlamına gelir. Öte yandan son yirmi yıl içinde, loft yaşam tarzını, görünüşünü ve ruhunu canlandırmak için inşa edilen konutlar soft loft olarak bilinir. Hard loftlarda doğal aydınlatma sorun teşkil etmez ancak loft tarzı yansıtmayı amaçlayan loft-like iç mekânlarda açık alan hissini vurgulamak ve ışığın doğal akışını sağlamak için aydınlatmalar dikkatli bir şekilde konumlandırılmalıdır. Köşelere koyulan duvar aplikleri; mekânın sınırlarının aydınlatılması ve daha yüksek algılanmasına yardımcı olacaktır.
Açık mutfak tasarımları küçük evler içinde uygun mudur? Efektif sonuçlar elde edebilmek adına neler yapılabilir?
Türkiye’de yemek yapma ve yemek kültürünün daha yerleşik olmasından dolayı ev sahipleri kimi zaman oturma odasından çok mutfağa özen gösterip evin bu alanının daha sosyal ve ferah olmasını istiyor. Açık mutfaklar hareket alanlarının daha ferah olması nedeniyle günümüzde tercih sebebi olarak ön plana çıkmaktadır. Bu tarz mutfakların avantajlarından biri de misafir ağırlamayı, sosyalleşmeyi ve sohbeti dört duvar arasına sıkıştırmadan mutfağı evinizin merkezine almaktır. Açık mutfakların salonla mutfak arasındaki koridor ya da geçiş alanını da evin aktif kullanım bölgesine sokarak yer tasarrufu sağladığını unutmamak gerekiyor. Bu yüzden özellikle metrekare alanı küçük evlerde tercih sebebi olabiliyor. İyi bir planlamayla mutfak sürekli bir yaşam alanı haline gelebilir. Dikkatle seçilmiş ankastre ürünler, kapak renkleri ve modül tasarımları küçük evleri daha da konforlu yapmaya ve açık mutfakların tasarıma katkıda bulunmasına yardımcı olur.
Loft dairelerde malzeme seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli?
Loft daireler genelde endüstriyel ve modern tarzda tasarım anlayışıyla dekore edilmelidir. Mekânı bölen duvarların yerine daha şeffaf bölücüler mekânın açık tasarımını vurgulamada yardımcı olabilirler. Oturma alanlarında büyük L tipi rahat kanepeler ve koltuğunuzla uyumlu modern bir sehpa, tasarımınızı tamamlayan parçalardan olacaktır. Bu parçalara eşlik eden aynı tarzda televizyon ünitesi ile şık bir oturma alanı oluşturabilirsiniz. Zeminde kullanacağınız brüt beton veya parke kaplamalar, dairenin minimal dokusuna uyum sağlayacaktır. Mümkün olduğu kadar indirekt yapacağınız aydınlatmalarla mekânın tavan yüksekliğini ön plana çıkartabilirsiniz. Duvarlarda tuğla, kaba sıva ve farklı renk boya tercihleriyle loft tarzını destekleyebilirsiniz. Asma kata çıkan şeffaf ve çelik konstrüksiyon bir merdiven, mekânın algısını tamamen değiştirebilir. Genel mekânın aksine yatak odasında kullanacağınız yalın ve pastel renkler asma kata farklı bir hava kazandırırken size huzurlu bir dinlenme ortamı sağlayacaktır.